Olieconcern ExxonMobil zakte op de Amerikaanse beurs iets minder dan 1 procent, na de presentatie van een winst over het slotkwartaal van 2016 die veel lager was dan analisten hadden verwacht..
ExxonMobil had het grootste deel van het jaar flink last van de nog altijd lage olieprijzen. Om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden, verlaagde ’s werelds grootste olieproducent de investeringen met een kleine 40 procent naar ruim 19 miljard dollar.
De tak van ExxonMobil die in de Verenigde Staten ruwe olie opspoort en produceert, boekte afgelopen jaar een verlies van 4,2 miljard dollar. In het buitenland werd wel winst gemaakt op de olieproductie, maar die viel met 4,3 miljard dollar fors lager uit dan een jaar eerder. Ook de raffinagetak zag de winst sterk dalen, tot 4,2 miljard dollar.
De opbrengsten gingen afgelopen jaar met bijna een zesde omlaag naar ruim 226 miljard dollar. In het laatste kwartaal was onder invloed van een aantrekkende oliemarkt wel wat herstel te zien. De omzet steeg in die periode met 2 procent tot 61 miljard dollar.
Op de Amsterdamse beurs werd Shell werd 0,5 procent meer waard. Het olie- en gasconcern kondigde aan voor 3,8 miljard dollar aan activiteiten in de Noordzee en voor 900 miljoen dollar aan bezittingen in Thailand te verkopen, als onderdeel van zijn desinvesteringsprogramma.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent naar 53,14 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder bij 55,66 dollar.
Lichte plus AEX
De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag in de middaghandel overwegend licht in de plus. Na de stevige verliezen van maandag krabbelden de koersen over een breed front op. De opmars werd echter in toom gehouden door de onzekerheid over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump, die de waarde van de euro opdreef.
De Amsterdamse AEX-index stond rond 15.45 uur 0,2 procent in de plus op 480,43 punten. De MidKap steeg 0,1 procent naar 692,10 punten. De graadmeters in Parijs en Londen stegen 0,1 en 0,4 procent. De DAX in Frankfurt leverde 0,1 procent in.
In de Verenigde Staten stond de Dow-Jonesindex kort na de opening 0,3 procent lager op 19.904 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2276 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in bij 5597 punten.
Randstad winnaar
Randstad voerde de AEX aan met een plus van 1,8 procent, nadat zijn Amerikaanse concurrent Manpower een winstgroei over het afgelopen kwartaal had gemeld. Verzekeraar Aegon volgde, met een koerswinst van 1,1 procent. Baggeraar Boskalis kreeg er bijna 1 procent bij, mede omdat analisten een koopadvies voor het aandeel gaven.
In de MidKap was Air France-KLM de grootste verliezer met een daling van 1,4 procent, onder druk van een adviesverlaging door Citi. Bij de kleinere fondsen was funderingsspecialist Sif een opvallende uitschieter met een winst van 4,4 procent. Analisten van ING kwamen met een positief rapport over het bedrijf.
De nieuwe Amerikaanse regering liet dinsdag vooral haar sporen na op de valutamarkt. Een belangrijke economisch adviseur van Trump beschuldigde Duitsland ervan de zwakke euro te misbruiken om handelsvoordelen te halen ten opzichte van de VS en de rest van Europa. De waarde van de euro liep op naar 1,0775 dollar, tegen 1,0685 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.